Esteratsastus, vanha tt:n projekti

Tein viime vuonna terveystiedon projektin esteratsastuksesta ja tässä se nyt ois, kuvat vaan puuttuu. Mutta teksti on ennallaan. Mielipiteitä voi laittaa kommentteihin. :)

Esteratsastus

Esteratsastuksessa ylitetään esteitä yleensä hevosen nopeimmassa askellajissa, laukassa. Toki pienempiä esteitä voi ylittää reippaassa ravissa.

Esteistä kootaan erilaisia ratoja, esimerkiksi teknisiä esteratoja joihin sisältyy puomeja sekä esteitä ravissa ja laukassa. Tavallisesti esterataan kuulu 8-20 estettä.

Mitä tässä lajissa vaaditaan henkisesti ja fyysisesti ratsastajalta sekä hevoselta? Millaiset varusteiden tulee olla, jotta tämä laji olisi turvallinen?

Hevosella ja ratsastajalla tulee olla oikeat varusteet, jotta ratsastaminen on turvallista ja mukavaa.

Normaalisti hevosella on satula ja suitset, mutta tasapainon kehittyessä voi hypätä ilman satulaa. Suojat tai pintelit olisi myös hyvät hevosen jalkoihin, jos puomi tulee alas niin  jalkoihin ei satu. Tarvittaessa käytetään muita apuvälineitä, esimerkiksi martingalia tai rintaremmiä.

Ratsastajalla tulee olla ehdottomasti kypärä ja turvaliivin käyttöä suositellaan, sillä jos sattuukin tippumaan niin turvaliivi suojaa selkärankaa ja kylkiluita. Ratsastuskenkinä käytetään useimmiten ratsastussaappaita tai jodhpureita ja chapseja, mutta muutkin kannalliset kengät käy, esimerkiksi tavalliset saappaat.

Esteratsastus ei ole aloittelijoiden laji, sillä se on vaativaa ja ratsastajalta vaaditaan paljon, esimerkiksi ratsastajalla täytyy olla tasapainoa, täytyy osata hallita kaikki kolme askellajia hyvin, täytyy osata hallita hevonen hyvin, täytyy osata katsoa hyvä ponnistuspaikka esteelle ja täytyy luottaa hevoseen. Hyvä kunto on myös tärkeää, etenkin esteradalla. Esteratsastuksessa hevoselta vaaditaan hyppylahjakkuutta sekä -intoa ja myös rasitusta kestävät jalat, sillä esimerkiksi esteeltä alas maahan tullessa toinen etujalka joutuu hetkellisesti ottamaan vastaan hevosen ja ratsastajan koko painon.

Tässä lajissa on paljon hyviä että huonoja puolia. Hyviin puoliin kuuluvat muun muassa se, että aina oppii uutta, esteratsastus on kivaa ja kun ollaan kokeneempia voi päästä estevalmennuksiin, joissa esteratsastuksen ammattilaiset valmentavat ratsastajaa ja hevosta yleisesti kisoihin. Ja kisat ovat myöskin kivoja, näkee uusia paikkoja, tutustuu uusiin ihmisiin ja saa kokemusta. Mutta silti aina voi sattua jotain ja sen takia täytyy olla hyvät ja turvalliset varusteet, kun allasi on monta sataa kiloa painava hevonen.

Eli huonoja puoliakin siis on, esimerkiksi voit kaatua hevosen kanssa, voit tippua hevosen selästä, voit jäädä hevosen alle, voitte kummatkin mennä hevosen kanssa esteen sekaan ja niin edelleen.

Mutta ei kannata miettiä koko ajan, että mitä voi käydä, kannattaa sen sijaan nauttia hevosen kanssa esteiden ylittämisestä ja kaikista yhteisistä kokemuksista.








              

                                              








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#191: Koulukiusaaminen

#163: Käyntityöskentelystä hauskaa!

#228: Ratsastuskoulu vs.vuokrahevonen