#210: Sosiaalisen median valtakunta

Sosiaalinen media on suuri vaikuttaja. Se on kaikkialla ja jatkuvasti. Se ympäröi nykyään elämää. Sillä on paljon hyviä puolia, mutta myös niitä varjopuoliakin. Some ei ole vain mustaa valkoisella, se on paljon enemmän. Se on kanava uusiin ystäviin, inspiraatioon, hyväksyntän, addiktioon, kiusaamiseen, haukkumiseen, kateellisuuteen. Myös hevospiireissä some voi olla erittäinkin petollinen. Se voi olla kanava rakentavaan palautteeseen ja kehuihin tai epäonnistumisen pelkoon ja haukkumiseen.




Sosiaalinen media tarkoittaa viestintää käyttäjällä tai käyttäjäryhmällä. Sosialisen median eri palveluja ovat esimerkiksi kaikille tutut Instagram, Snapchat, WhatsApp, Facebook, Periscope sekä Tumblr. Myös Blogger sekä Wikipedia kuuluvat sosiaalisen media eri palveluihin. Somessa yritykset ja yhteisöt voivat käyttää sitä samoin keinoin, esimerkiksi viestien välitykseen tai palautteen keräämisen. Oma sometili, kuten Instagram voi kertoa paljon kyseisestä henkilöstä. Ja myös kuvat ovat tekstiä, onhan sanontakin, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.


Instagramissa vilisee paljon erilaisia käyttäjiä. Esimerkiksi hevosille, koirille, piirrustuksille, opiskeluvinkeille, meemeille sekä nippelitiedoille on omat käyttäjänsä. Hevoskäyttäjien puolella on myös moneen sorttiin eri käyttäjiä; kisaajia, raviurheilua sekä maastoilua. Itse olen huomannut ja lukenut monien Instagram-storyistä tai kuvateksteistä kuinka ei halua julkaista epäonnistumisia, jotka ovat tallentuneet kuviin tai videoihin ratsastaessa. Harva tätä syytä enempää avaa, mutta omista kokemuksista se on pelko suosion menettämisestä sekä hyvän ratsastajan kuvasta. Ei haluta epäonnistua, vaan julkaistaan ne kuvat missä hevonen kulkee peräänannossa. Mutta ratsastus  on laji, joka koostuu myös osittain epäonnistumisista, jotka puolestaan johtavat onnistumiseen ja oppimiseen. Epäonnistumista ei saa pelätä, ja on hyvä muistaa, että kaikki epäonnistuvat. Ei ole olemassa ihmistä joka ei olisi koskaan epäonnistunut missään.
      Esimerkiksi ennen en itse julkaissut Instagramiin mitään epäonnistumiskuvia tai vastaavaa, mutta taas blogiin laitoin niitä ihan mielelläni. Ehkä tiedostamattomasti koin, että tämä blogi on turvallisempi paikka julkaista niitä kuin Instagram. Luulen, että koin asian olevan niin, että täällä blogissa kukaan ei arvostele ja hauku, kun taas Instagramissa siitä olisi leimattu huonoksi ratsastajaksi. Tässä näkyy tietynlainen paine oman "imagon" ylläpitämiseen somessa. Ja hauska juttu tässä on se, että todellisuudessa ne epäonnistumiskuvat pompahtavat nopeasti esiin, kun googlaa nimeni, jolloin kaikki näkevät ne ainakin.


Jo jonkin aikaa on ollut pinnalla nämä sovellukset (kuten Sarahah ja Tellonym), joihin voi linkin kautta käydä laittamassa anonyymisti toiselle ihmiselle kommenttia ja kommentit julkaistaan esimerkiksi Instagram-storyyn taikka Snapchatin MyStoryyn. Ja tietysti kun saa anonyyminä laittaa, ihmiset kommentoivat aika ilkeitä asioita toisilleen. Ja miksi? Mikä motiivi siihen on, vai ovatko ihmiset sitten niin kateellisia, jos yhdellä on oma hevonen ja toinen taas on ratsastanut kommentoijan lempihevosella? Mielestäni pitäisi aina kaksi kertaa miettiä kirjoittaako toiselle sellaista mitä ei voisi edes kasvotusten sanoa. Tai saatika sitten kirjoittaa edes omalla nimellä eikä anonyyminä.
      Vuosia sitten kun olin noin 12-vuotias oli pinnalla Ask.fm sovellus, johon pystyi kommentoimaan myös anonyymisti toiselle. Silloin kavereilleni sekä itselleni kommentoitiin paljon ilkeitä kommentteja liittyen ratsastukseen. Esimerkiksi saatettiin haukkua, että ratsastin huonosti Doriksella. Onneksi Ask.fm suosio hiipui, mutta harmillisesti anonyymit sovellukset ovat tulleet takaisin pinnalle.

Some on myös oiva portti kiusaamiseen, joka juuri voi olla seurausta mainitsemastani anonyymistä kommentoinnista. Myös tietynlaista täydellisyyden painetta syntyy, kun Instagramiin halutaan kaunis feed ja Snapchatissä pitää olla striikkejä. Jonkin muotoista  täydellisyyden tavoittelua on myös havaittavissa.


En halua tuoda pelkkiä varjopuolia esille, koska somessa on paljon hyvääkin! Se on paikka, jossa tutustuu uusiin ihmisiin ja saa uusia kavereita. Somen kautta voi verkostoitua ja tuntea monien eri ihmisten kanssa yhteenkuuluvuutta, joka on meille ihmisille tärkeää. Voi ihastella ja inspiroitua toisten ottamista kuvista, katsoa live-lähetystä maapallon toiselta laidalta taikka jakaa arkisia asioita Facebook-sivullaan. Voi löytää uusia yrityksiä, joiden olemassa olosta ei ole ollut mitään tietoakaan. Some on täynnä mahdollisuuksia!

Ehkä pähkinän kuoressa haluan sanoa, että kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kun somessa painaa mitään nappia. Oli se "lähetä" -nappi kommentille, "julkaise" -nappi uudelle Instagram kuvalle tai "avaa" -nappi uusimman IPhonen arvontaan. Olkaa viisaita!


Tässä vielä pieni sanasto, jotta tämän postauksen kokonaisuuden pystyy kuka tahansa tavoittamaan!


  • Some = lyhenne sanasta sosiaalinen media
  • Instagram-story = Instagramissa oleva asia, jota voi selata. Sinne voi laittaa kuvia ja videoita, jotka ovat näkyvillä vain 24h kunnes ne poistuvat
  • My story = Snapchat-sovelluksessa saman tapainen kuin Instagram-story.
  • feed = Instagramissa omassa profiilissa julkaisemiesi kuvien ja/tai videoiden toisiinsa yhteensopiva kokonaisuus.
  • striikit = Snapchatissä kerääntyy striikkejä kun joka päivä lähettää kaverille/kavereille kuvan tai videon. Mahdollisimman suuri luku on ihanteellinen. ( :D ) 



-Vilma



Kommentit

  1. Paljon on myös näköjään tuota slangisanastoa. Ei itselleni ole tullutkaan tutuksi kaikki nuo sanat, kuten esimerkiksi "feed": Meidän yritys on harkinnut mediaseurannan työkalua, jotta voisimme tarkemmin kartoittaa missä meidän yritys näkyy. Kätevä väline varmasti. Minulle nämä mediaan liittyvät asiat ovat näin vanhempana ihmisenä hieman vieraampia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#191: Koulukiusaaminen

#163: Käyntityöskentelystä hauskaa!

#228: Ratsastuskoulu vs.vuokrahevonen