#216: Perjantain puomitreenit Hampalla ja Ryskyllä

Moikka! Pitkästä aikaa kunnon ratsastuspostaus, kieltämättä ehkä jopa vähän nostalgista!
Menin suoraan koulusta tallille ja vuorossa oli molemmat hepat ja olin jo vähän suunnitellut, että molempien kanssa mentäisiin puomeja ― enemmän tai vähemmän! Sadetta oltiin luvattu, mutta muutama tippa tuli ja muuten paistoikin ihana aurinko. Otin myös pitkästä aikaa kamerankin mukaan tallille ja sain napattua kivoja kuvia! Miten meillä sitten heppojen kanssa oikeen meni ja mitä me tehtiin?

Ensin ratsastin Hampan. Viimeviikon sunnuntaina (21.4) menin Hampan kentällä ihan kunnolla  pitkän ajan jälkeen (oltiin siis muuten maastoiltu) ja hänel oli vähän virtaa! Silloin Hamppa oli aika haastava ratsastaa ja niin se oli tänäänkin, ei onneksi niin haastava kuin sunnuntaina. 
Kun Hamppa on haastava, se pöölöilee tai kuskaa (joskus molempia). Tänään se taas vähän kuskasi ravissa, laukkaa ei sen takia edes otettu. 

Aloitettiin kentällä alkukäynneillä, jotka olivat noin 10min ja sitten keräilin ohjat. Käynnissä alettiin työstämään ympyröillä ja uralla. Yritin ratsastaa Hamppaa vähän eteen-alas ja rennoksi, jotta se ei ravissa olisi niin hätäinen. Otettiin molempiin suuntiin vielä muutamat käynti-ravi siirtymät ja ne oli ihan maltillisia, mutta sitten kun aattelin ottaa alkuhölkät... Pakka vähän levis...( hups XD ) Tosiaan, Hampan pieni sisäinen ravuri heräsi ja yritin vaan lähinnä pitää vauhdin tasaisena ja mahdollisimman rauhallisena. Mentiin siis lähinnä "käsijarru päällä". Hamppa jännityi aika paljon kun molempiin suuntiin yritettiin ravata alkuhölkkiä ja meilla oli Hampan kanssa eriävät mielipiteet vauhdista. 

Jumppailtiin sitten vähän käynnissä ja yritin saada rentouden takas. Käynnissä liikkui tosi kivasti ja saatiin jopa pätkiä, joissa liike tuli selän läpi ja takaset oli mukana. Yliteltiin yhtä puomia, jonka olin laittanut pitkälle sivulle, ja ideana vaan oli, että Hamppa nostaisi jalkoja ja saisi samalla vähän jumppaa. Ravissa kun alkuhölkillä yritettiin ylittää puomi rauhallisesti, askel vaan piteni kohti puomia. Mutta...
meidän uljas hieno puomi

...keksin onneks ratkasun, jonka avulla saatiin molempiin suuntiin hyvää ja rentoa ravia molemmissa kierroksissa sekä maltillisesti puomin yli. ♥️ Istuin siis satulassa, harjoitusravissa ja mun oli paljon helpompi tuntea, kun ravi alkoi kasvaa ja osasin tarpeeksi ajoissa tehdä puolipidätteen. Saatiin siis hyviä pätkiä, nyt kun sais vähän rauhallisemmaks menon! Huomenna onneks jatketaan! Tänään meidän periaatteemme oli siis saada rauhallisuus raviin ja ylläpitää se rauhallisuus kun ylitettiin puomi. Enemmän me kyllä mentiin uralla kuin sitä puomia ylitettiin, mutta ehkäpä joku päivä laittelenkin Hampankin kanssa kentälle enemmän puomeja. Nimitäin Ryskyn kanssa kasasin kunnon puomitehtävän. 
                   Mutta pähkinän kuoressa: oon ihan tyytyväinen tän päivän ridailuihin Hampan kanssa, varsinkin kun tajusin istua alas harjoitusraviin. Kyllä se siitä taas pikkuhiljaa, tiiän että Hampasta tulee vielä tänä keväänä kuoriutumaan kunnon dressagesuokki! ♥️


hän löysi vähän vihreää...♥️


Rysky handlaa poseeramisen! xD

niin nätti Hamppa...

...ja myös Rysky! Kansallisaarteet!


Rysky oli sitten Hampan jälkeen ja pistettiin kevyet treenit pystyyn! Mentiin tunti suunnilleen kentällä puomeja. Lähinnä työstettiin käynnissä, mutta otettiin ravia lähes yhtä paljon kuin käyntiä. Laukkaa otettiin muutaam hassu siirtymä ja puomin ylitys eli ei tänään sitä alettu työstämään. Kokonaisuudessaan meni kyllä ihan kivasti ja nyt ollaan muutenkin oltu Ryskyn kanssa samalla aaltopituudella, kuskista alkaa kai kuoriutumaan jo ihan oikea kouluratsastaja...? 


meitsi omin pikku kätösin kokos kerrankin onnistuneen puomitehtävän!

Alkukäynnit oli kymmenisen minuuttia ja sitten ohjat kätösiin ja aloitettiin käynnissä työskentely takajalkojen aktivoimisella. Alussa meillä oli käynnissä kouluraippa apuna, mutta Rysky muuttuu helposti vahvaksi edestä kun mä olen pilottina, joten on tärkee taito mun osata luopua raipasta oikealla hetkellä! Tehtiin siis ympyröitä päädyissä ja pitkillä sivuilla taas taivutuksia molemmissa suunnissa. Kun oltiin vähän jumppailtu ihan sileällä, siirryttiin mun kasaamalle hienolle puomi tehtävälle. Ikinä en oo ollut mikään pro puomien välien laittamisessa oikeiksi ja niin edelleen, mutta tänään onnistuin! 


Tällaisella tehtävällä aloitettiin. Ylitettiin ensin kentän portin edessä olevat puomit ja niiden väliin tuli lyhyt yksi käyntiaskel, mutta sen välin olinkin suunnitellut raviväliksi. Sitten puomeilta suunnattiin neliölle. Käynnissä tuli kolme askelta puomien väliin. Kun ensimmäiset neliön puomit oltiin ylitetty, tehtiin pohkeenväistöä hieman isontaaksemme kaarta lisää ja sitten suunnattii neliön toisille puomeille. Niidenkin jälkeen tehtiin pohkeenväistöä kaaren isontamiseksi. Tätä roundia tehtiin varmaan 4 tai 5 kierrosta. Rysky tuli kivasti aktiiviseksi pohkeelle (tai siis enemmän) pohkeenväistöjen avulla. 
         Sitten otettiin keskiympyrällä eteen-alas alkuhölkät kevyessä ravissa rennosti molempiin suuntiin, jonka jälkeen pidettiin pieni hengähdystauko pitkin ohjin kävellen. 


Ohjat takasin käteen ja sitten jatkettiin samalla kaavalla, mutta tultiin ravipuomit ravissa ja muutoin käynnissä. Tätä roundia mentiin n.3 kertaa. Rysky teki pohkeenväistöt tosi hyvin ja ravipuomeille sattiin hyviä lähestymisiä. Yllätyin vähän, että askel oikeasti sopi tosi hyvin noiden vihreiden puomien väliin, koska en tyyliin ikinä osaa ekalla kerralla laittaa etäisyyttä hyväksi.


Ravia lisää kehiin! Rysky teki kaiken minkä pyysin tosi hienosti ja siirtymiin oon tyytväinen, tällä roundilla ne onnistui hyvin! Tätä kierrosta ei menty kuin noin 2 kertaa. Tavallaan tässä on niin monta eri tapaa mennä, joka on mun mielestä niin hyvä juttu! Suosittelen etenkin tota neliötä, ekaa kertaa testasin ja tosi hyvä tapa mennä puomeja ja noihin väleihin sopii kaikissa askellajeissa askeleet!


Testattiin Ryskyn kanssa myös vähän tiukempia teitä ja Rysky taipui ihan kivasti. Ite ois pitänyt tukea enemmän sisäpohkeella, koska tosi helposti hepan tasapaino "järkkyi", ja Rysky korjasi sen vauhdilla. Joskus jollain tunnilla tehtiin voltteja ravissa ja niistä vaan tuli mieleen, että enemmän tukea, mitä pienempi ja tiukempi tie. Älkää siis te unohtako tukea tarpeeksi heppaa kaarteessa! Rysky kyllä onneks aika hyvin handlas tonkin homman!


Tälläiseen yhdistelmään päätettiin puomityöskentely. Ensin otin yhden laukannoston ennen kun mentiin puomeille. Tässä saatiin hyvin eri siirtymiä. Kierros alkoi käynti-ravi siirtymällä, joka oli hyvä, ravipuomit meni mainiosti, samoin ravi-käynti siirtymä. Käynnistä laukalle siirtymät oli tosi sharppeja ja siis kun ekaa kertaa laukassa ylitettiin noi puomit, niin Rysky oli ihan innoissan! Siispä laukalta raville siirtymän valmistelin huonosti ja se oli vähän hätäinen, samoin kaarre ravissa. Tajusin, että ravin ja laukan väliin unohdin kuvaan piirtää käynti osuuden, mutta ravikaarteesta käyntiin siirtymä ja käynnistä sharppi nosto laukalle. Rysky ylitti puomit taas laukassa super innoissan! Tehtiin siis noin 1,5 kierrosta eli aloitettiin ekan kierroksen jälkeen uusi kierros, eli ravipuomit, käynti, laukan nosto ja puomit laukassa. Toisille laukka puomeille ei enää menty eli siis lopettettiin kaarteeseen. Puomien jälkeen lopetettiin sileällä muutaman käynti-ravi siirtymän jälkeen. 
       Käveltiin loppukäynnit ja korjattiin puomit pois.
Pähkinän kuoressa: meni tosi kivasti ja oli hauska kun tunsi miten innoissaan voi heppa ollakaan kun saa yllittää muutaman puomin laukassa! ♥️ Rysky veti korvat höröllä ja niin innoissaan! Teki puomijumpat sille selkeesti hyvää!


H A M L E T T I ♥️

R Y S K Y ♥️

Toivotetaan teille kaikille heppojen kanssa hyvää perjantaita ja tässä vielä Ryskyn taidonnäyte aidosta perjantaifiiliksestä kuvattuna kameralla! XD




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#191: Koulukiusaaminen

#163: Käyntityöskentelystä hauskaa!

#228: Ratsastuskoulu vs.vuokrahevonen