#133: Tuleva kouluratsastaja

Eilen oivalsin, että mä en oo hypänny ikuisuuksiin (tai ainakin siltä se tuntuu), viimeeksi oon hypänny Rapsulla 17.8,  eli taukoa hyppäämisestä on noin 5 viikkoa. Ja varsinkin kun elokuussa ja syyskuun alussa ratsastin melkein joka päivä, koulua. Ja tällä hetkellä myös meen Hampalla vaan koulua, en sillä kyllä varamaankaan edes aio hypätä, mutta puomeja sitten jossain vaiheessa olis tarkotus mennä, kun vaan heppa tuntuu hyvältä.

Oon menny nyt niin paljon itsenäisesti koulua, niin luulen, että senkin takia tää lyhyt hyppytauko on tuntunu pitkältä. Mutta nyt mulla on ollu aikaa keskittyä esimerkiksi mun omaan asentoon kaikissa askellajeissa ja vähän eri hepoilla. Nykyään siis ratsastan 2-3krt viikossa. Hampalla meen sen 1-2krt ja yleensä koulua. Omalla tunnilla torstaina oon nyt tosiaan menny Lordilla, niin menin eilenkin. Ja nyt päästään sitten sujuvasti vähän kuin vaihtamaan aihetta, nimittäin kerron teille että miten mun ja Lordin tunti meni eilen.



Alkukäyntien jälkeen otettiin ohjat tuntumalle, alettiin tekemään itsenäisesti voltteja ja ympyröitä sekä pysähdyksiä. Hetken päästä (oltiin nyt siis vasemmassa kierroksessa) alettiin tekemään pohkeenväistöjä uralla siten, että hevonen on noin 45asteen kulmassa ja etujalat uralla, takajalat uran sisäpuolella.

Tässä teille jotakin havainnollistavaa mallia, liila tarkoittaa hevosen etujalkoja ja sininen hevosen takajalkoja,
muun piirrustustaidot ei riitttäny pidemmälle tänään XDD
Tehtiin muutamat pitkät sivut väistöjä vasempaan kierrokseen ennen kun vaihdettiin suuntaa, mutta niissä väistöissä yritettiin myös asettaa hevosta oikealle sekä vasemmalla, Lordi väisti hyvin ja asettui hyvin.
      Sitten vaihdettiin suuntaa vasemmalle ja tehtiin vielä pohkeenväistöjä samalla tyylillä miten oikeassa kierroksessakin. Huomasin, että Lordi väisti tolleen sivuttain paljon paremmin kun silleen suoraan (esim. kun väistää uran ulkopuolelta kohti uraa).

Jatkettiin sitten alkuhölkillä kevyessä ravissa, haettiin Lordin kanssa taas sitä eteenpäin pyrkivyyttä ja suoruutta, heppa liikkui heti paremmin kun sain sen suoristettua, mutta se on aina välillä meille se suurin haaste. Ravailtiin hetki kumpaankin suuntaan tehden voltteja ja ympyröitä sekä me Lordin kanssa tehtiin taas temponmuutoksia.

Siirryttiin käyntiin ja oltiin nyt vasemmassa kierroksessa, mentiin tosiaan kentällä eli aloitettiin maneesipäädystä (kirjaimesta A) kolmikaarinen kiemuraura tehden jokaisen kiemuran sisään voltit.

 tallinseinä
kentän aita

Tässä yllä näette taas mun upeilla piirtotaidoilla tehdyn piirroksen, joka esittää meidän tehtävää.
      Aloitettiin siis tuolta missä on haaleanvaaleanpunainen viiva, pinkit viivat kuvaa puomeja, joiden välistä mentiin. Vihreä viiva kuvaa poistumissuuntaa.
Mentiin tää noin kaksi kertaa käynnissä ja sitten tultiin muutama kerta ravissa.
      Lordille oli paljon vaikeampaa mennä tässä suunnassa, koska oli kaksi volttia, jotka tehtiin vasemmassa kierroksessa ja Lordi puski sen verran sisään että meidän meno oli kyllä hetkittäin niin ylöspäin menevää enemmän kuin eteenpäin. Keskimmäinen voltti meni sitten paremmin, Lordi ei puskenut takapäätään niin paljoo sisälle.

Sitten vaihdettiin suuntaa, tultiin nyt sisään tuolta vihreän viivan päädystä ja ensin tultiin kerran käynnissä, sen jälkeen muutaman kerran ravissa.
Voltit oli mulle ja Lordille tässä tehtävässä ehkä ne kaikista haastavimmat, etenkin tolla keskimmäisellä voltilla (joka on lähimpänä kentän aitaa), koska Lordi puski niin paljon takaosaa sisälle päin, enkä saanu sitä niin hyvin suoristumaan. Kaksi muuta volttia oli helpompia oikeassa kierroksessa.

Kun oltiin selviydytty tosta tehtävästä ehjin nahoin niin sitten jakauduttiin pääty-ympyröille, maneesi päädyssä oli kaksi ratsukkoa ja kentän aita päädyssä oli 3 muuta ratsukkoa mun lisäks. Mentiin ympyröille ensin oikeassa kierroksessa, otettiin kierroks, kaks ravia ja sitten nostettiin oikea laukka, Lordi oli mukavan yhteistyöhaluinen ja liikkui kivasti eteen, mutta se eteenpäin pyrkimys kuoli sitten siinä kun se tiputti raville ja nostin uudelleen laukan, niin se laukka ei ollut enää niin energistä. Otettiin hevoset ravin kautta käyntiin, siirryttiin takas raviin ja nostettiin uudelleen oikea laukka. Nyt laukka oli myös energistä ja hyvää, eikä Lordi tipputtanut ollenkaan raville.

Vaihdettiin suuntaa vasemmalle käynnissä, sitten ravin kautta vasen laukka, Lordi puski niin paljon sisälle, että laukannosto oli haastava, sen laukka oli huonompaa ja se tiputti helpommin raville. Kun se oli raville tiputtanut niin laukka ei millään meinannut nousta. Kun laukka taas nousi niin jo oltiinkin pian ravilla. Lordi rikkoi varmaan viisi kertaa raville ja mulla meinas mennä hermot kun se heppa ei enää liikkunutkaan.

Siirryttiin laukasta raville ja alettiin ravailemaan loppuraveja, Lordi alkoi liikkua loppuraveissa taas paremmin, otettiin sen kanssa vähän temponmuutoksia taas että olisin saanut ravia vähän eteen ja kyllä se sitten etenikin. Ravista käyntiin siirtymien ja pitkät ohjat.

Lordin kanssa sujuu joka kerta paremmin, vielä on isona ongelmana se, että en saa sitä suoristettua ja sitten se ei liiku. Oon myös huomannu, että jos ravissa sillä käyttää raippa niin se ei lähde eteenpäin niin kuin muut hevoset lähtee vaan Lordi kokoaa itteensä enemmän ja se ravi menee enemmän vaan ylöspäin. Mutta se eteenpäin liikkumisen avain on se suoruus joka on kyllä vielä hakusessa.
Oon silti tyytyväinen tohon tuntiin, meni kyllä ihan hyvin!
Ja meillä ei ollu meijän omaa opea, vaan sama kuka oli viimeviikollakin, oli kyllä kiva tunti ja saatiin Lordin kanssa kehuja, jee! :D
---

Huomenna tulee postausta Hampasta, kävin ke ratsastamassa sillä ja meen huomenna.
Ylihuomenna eli sunnuntaina ollaan menossa Stall Sandbackenille estekisoihin, itte oon katsomon puolella ja pidän heppoja, sinne siis lähtee meidän tallilta kai 10 hevosta.

Doriksesta on tuloillaan postaus, julkaisen sen sitten kun sen aika on, sitä ennen saattaa lähiviikkoina tulla se hevos update-postaus jota oon jo pitkäänkin suunnitellut.



Hyvää viikonloppua kaikille!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#191: Koulukiusaaminen

#163: Käyntityöskentelystä hauskaa!

#228: Ratsastuskoulu vs.vuokrahevonen