#136: Hei me laukataan!

Keskiviikkona ja tänään oon ollu ratsastamassa Hampalla ja ollaan otettu laukka mukaan meijän ratsasteluun. Keskiviikkona tuntui olevan hieman jarrupula kun pappa oli niin innoissaan laukatessa. Tänään Hamppa malttoi paremmin. Ja tänään myös tajusin, että miten tolla hevosella ratsastetaan!

Keskiviikko 27.9:

Mentiin äitin kanssa tallille noin viideltä, tein ensin taas Hampan ruuan, sitten vasta hain sen sisälle. Laitoin käytävälle ja siinä otin ötökkäloimen pois, äiti haki harjat ja alkoi harjaa Hamppaa mun kanssa. Hain Hampan varusteet ja laitettiin äitin kanssa ne sille. Oma kypärä päähän ja kentälle.

Alkukäyntien jälkeen otin ohjat käteen ja aloin normaalisti tekemään voltteja ja ympyröitä molempiin suuntiin ja niillä asettelin ja taivuttelin Hamppaa.
  Menin ihan vaan kierroksen kaks molempiin suuntiin tolleen. Olin laittanu neljä palikkaa kentälle, ensin alotin silleen, että menin molempiin suuntiin keskiympyrällä. Ympyrällä siirtelin takaosaa hieman sisälle.

Tässä upea havainnollistava kuva by mä xd
Sitten siirryin tälläiselle reitille:

Eli tosiaan tein kulmiin voltit ja volttien välissä menin sitten suoraan. Tein ensin vasemmassa kierroksessa kerran koko reitin, sitten seuraavalla kierroksella otin pinkkien palikoiden kohalle pysähdyksen.
  Vaihoin suuntaa oikeelle ja tein samanlailla miten olin vasemmassa kierroksessa tehnytkin.

Siirryin uralle ja tein yhden kierroksen molempiin suuntiin voltit palikoiden ympärille;


Vaihdoin vasempaan kierrokseen ja sitten aloin ottamaan ravisiirtymiset tällä tavalla, että

musta=käynti, sininen=ravi
kävelin päädyt ja tein palikoiden ympärille ympyrät, pitkät sivut menin harjoitusravia. Tein vasempaan kiekkaan näin 2 kierrosta, sitten kevensin kaks kiekaa, ennen kun vaihoin suuntaa oikeelle ja tein samanlailla; eli 2 kiekkaa käynti-ravi siirtymisiä, 2 kiekkaa kevyttä ravia.

Siirryin kevyessä ravissa keskiympyrälle, ravasin siinä kumpaankin suuntaan. Hamppa toimi paremmin jälleen vasemmalle, oikeaan kierrokseen rentoutu hetkittäin käynnissä ja harjoitusravissa. Mutta jotenkin papassa oli puhtia yllättävän paljon!


Sitten otettiin ne laukat mukaan, ensin nostin oikean laukan, se on Hampalle helpompi nostaa. Laukkasin oikeelle hetken ja sitten kokeilin tehä laukanvaihon ja onnistu, jee!! Vasemmassa laukassa Hamppa oli reippaampi ja sitä sai olla pidättämässä ihan huolella!
  Tässä teille vähän videota, siinä on pätkä ravia ja muutama pätkä laukkaa, vähän on vielä laukan kanssa työstämistä, mutta pikkuhiljaa hyvä tulee, ratsastuksessa ei voi oikoteitä käyttää. Tältä siis meijän meno vielä näyttää laukassa, mutta treeniä treeniä!


  Laukkojen jälkeen siirryin raville, ravasin ympyrän ja sitten annoin pitkät ohjat ja kävelin loppukäynnit.

Mentiin talliin, otin Hampalta suitset pois, vaihoin tilalle riimun, otin satulan ja suojat pois, äiti alkoi harjaa Hamppaa sillä aikaa kun hain sen ruuan ja vein kamoja pois. Hoidin loputkin jutut, vielä ötökkäpuku päälle ja takas laitsalle.

Hamppa tuntu hyvältä, vasemmassa kierroksessa meni hyvin, käynnissä ja ravissa. Oikeassa kierroksessa meni pätkittäin hyvin käynnissä ja harjoitusravissa. Laukassa on vielä paljon työstämistä ja myös siinä, että saisin Hampan kulkee oikeen päin myös oikeessa kierroksessa.

---



Lauantai 30.9:

Palat alkaa loksahtaa kohalleen, en oo hetkeen kokenut sellaista suurta ahaa-elämystä, mutta tänään sen koin, tajusin, että mitä mun pitää siellä selässä tehä, että Hamppa kulkisi myös oikeassa kierroksessa muodossa. Oon vaan niin happy!

Mentiin äitin kanssa tallille noin puol yks, tein taas Hampalle ruuan ensin ja sitten vasta hain sen sisälle. Laitoin Hampan käytävälle, otin ötökkäpuvun pois, äitin kanssa harjattiin Hamppa, laitoin sille kamat, ittelleni laitoin vielä kypärän päähän ja lähettiin kentälle.

Kentällä kun olin alkukäynnit kävelly, otin ohjat käteen ja normaalisti (kuten aina) aloitin volteilla ja ympyröillä asettamaan ja taivutteelmaan Hamppaa. Oikeankierroksen ongelma tuli jälleen esiin; Hamppa ei rentoutunut yhtään ja ei millään meinannut asettua sisälle. Sain tasaisen asetuksen, mutta ei rentoutumisen merkkejä.
  No, siirsin hepan raville, ravasin pari kierrosta puolpitkällä ohjalla, ja siitähän Hamppa tykkäs kun ei tuntumaa ollut, hidastin menoa (sitten kun se meinas kiihtyä liikaa) niin istunnalla, kevensin raskaammin ja hitaammin, toimi yllättävän hyvin. Kun molmpiin suuntiin oltiin alkuhölkätty niin otin ohjat käteen ja kokosin vähän Hamppaa, vasemmassa kierroksessa toimi kuin ajatus, oikeassa kierroksessa harjoitusravissa rentoutui pätkiä, kevyessä ravissa ei rentoutunut ollenkaan.


Siirryin käyntiin ja aattelin, että eihä tästä tuu mitään jos hevonen ei rehelisesti asetu oikeessa kierroksessa sisälle, joten päätin työstää oikeassa kierroksessa menoa, ja tarvittaessa vaan haetaan ns. tukea vasemmasta kierroksesta, eli jos Hamppa ei millään rentoutunut niin vaihoin hetkeks suuntaa et se menis sitten taas muodossa.

Menin oikeassa kierroksessa pääty-ympyrälle. Päätin kokeilla ensin sellaista tyyliä mitä ollaan torstaintunnilla tehty, eli sisäohja jää normi pituseks, mutta ulko-ohja löystyy pitkäks ja silleen se antaa hevoselle lisää tilaa venyttää kaulaa, mutta Hampan kanssa ei toiminut. Kokeilin toistepäin, eli sisäohja on ihan löysä ja ulko-ohja normipitunen, mutta ei mitään vaikutusta. Vaihoin vasempaan kiekkaan ja kokeilin sitä ensimmäistä systeemiä, eikä toiminut. Hamppa oli vähän hidas pohkeelle, joten ravasin toiseen päätyyn ja siinä vasemmassa kiekassa jäin taas pääty-ympyrälle.


Kokeilin siinä ympyrällä asettaa sisään ja ulos, sisään päin asettui mielellään ja säilytti muodon, ulospäin kun asetin niin heppa ei aluksi meinannut asettua, kun se asettu niin sitten se myös rentoutui  ja kulki tässä asennossa myös oikein päin.
  Vaihoin ympyrällä suunnan ja sisäänpäin asettui jopa hieman helpommin kun olin vasemmassa kierroksessa asettanut ulos. Ja oikeassa kierroksessa asettui paremmin ulos kun vasemmassa kierroksessa ja sitten se sieltä tuli; hevoselta myötäys, se lähti kulkee oikeinpäin myös oikeassa kierroksessa kun en yrittäny asettaa sitä sisään päin niin paljoo, en myöskään asettanut Hamppaa ulospäin, vaan suoristin sen kaulan siinä ympyrällä, se säilytti hyvän muodon!

Olin siis kokenut suuren ahaa-elämyksen ja tajusin nyt, että mitä siellä selässä oikeesti kuuluu tehä. Nyt mietin, että onko oikeakierros Hampalle oikeesti vaikea, vai onko sille vaan oikeaan asettuminen, suunnasta huolimatta, vaikeaa? En tiiä, mut sen tiiän, että Hampan kanssa kun nyt tajusin tän, niin päästään ehkä tän avulla myös saavuttamaan tasapainoisempi ja tasaisempi laukka.


Olin siellä selässä ihan fiiliksissä, otin pikkupätkiä harjoitusravia, toimi melkeempä yhtä hyvin kun vasemmassa kierroksessa. Ja kun aloin keventää, niin silti, Hamppa säilytti hyvän muodon! Kun meinas vähän tuntuu ns."huteralta" oikeassa kierroksessa, niin haettiin tukea vasemmasta kierroksesta, mutta enemmän mentiin oikeessa kierroksessa.

Otin vikaks vielä laukkaa, sitä vaan ihan vähän, en halunnu, että toi fiilis mikä mulla ja Hampalla oli niin katoais laukan takia. Ensin otettiin oikeaa laukkaa, menin pääty-ympyrällä noin puoltoista kierrosta, sitten käynnin kautta vaihoin suuntaa vasemmalle ja ensiksi nous oikee laukka ja laukan vaihtamisesta ei tullu mitään, joten otin käyntiin. Nostin uudestaan, nous vastalaukka eli oikee laukka, mutta sujuvalla laukanvaiholla saatiin vasen laukka. Laukkasin noin puoltoista ympyrää, kunnes otin käyntiin ja annoin ihan pitkät ohjat.

Tässä teille videota, se on alkutunnista, siitä ei oo videoo kun Hamppa alkoi toimia kunnolla, kun muita tuli silloin kentälle. Mutta tässä on ravipätkää vasemmasta kierroksesta! :)



Kun olin kävelly kunnon loppukäynnit niin sitten vein Hampan talliin, otin siltä kamat pois, äiti harjas Hampan, annoin samalla ruuan ja hoidin loputkin jutut, lopuksi vein ulos takaisin.



Ihana Hamppa <3 !

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#191: Koulukiusaaminen

#163: Käyntityöskentelystä hauskaa!

#228: Ratsastuskoulu vs.vuokrahevonen