#153: LUUKKU 6, Suomi 100 vuotta


Tänään, 6.joulukuuta vuonna 1917 Suomi saavutti itsenäisyytensä Venäjän vallan alta. Eli 100 vuotta sitten. Tänään juhlitaan sata vuotiasta itsenäistä Suomeamme. Tässä postauksessa menemme historian taistelujen läpi nykypäivän hyvinvointivaltiomme kautta tulvaisuuden Suomeen, mitä se pitää sisällään?


Ennen kuin Suomi itsenäistyi, maahan oli vaikuttaneet sortovuodet, joiden aikana suomalaiset menettivät luottamuksensa Venäjän keisariin Suomen erityisaseman turvaajana. Suomen itsenäistyminen liittyi Venäjällä ensimmäisen maailman sodan aikaiseen mullistukseen; Venäjän vallankumoukseen, jolloin keisari syöstiin vallasta. Vallankumouksen jälkeen valtaan nousi bolševikkihallinto, joka myönsi Suomelle itsenäisyyden. Bolševikkijohtaja, Vladimir Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden, jolloin Suomi irtautui Neuvosto-Venäjästä, eli Suomesta ei muodostunut Neuvosto-Venäjän (myöhemmän Neuvostoliiton) aluetta. Useimmat maat tunnustivat sitten Suomen itsenäisyyden vuosina 1918-1919 ja ennen Suomen itsenäisyyden julistamista edelsi sisäinen taistelu valtalaista ja sitä taas seurasi kevättalvella v.1918 Suomen kansaa jakava Suomen sisällissota.
(Lähde: Wikipedia)


Suomi on loistokas
Suomi on voitokas
Suomi on tuotokas

Suomi on kaunein
Suomi on upein
Suomi on puhtain

Suomi on itsenäinen
Suomi on ainutlaatuinen
Suomi on avomielinen


Sisällissodan jälkeen Suomesta oli tulossa monarkia ja kuninkaan valinnasta oltiin monta mieltä, joten turvauduttiin sitten Saksaan. Suomelle valittiin Saksasta kuninkaaksi Friedrich Karl, mutta kuningaskuntahanke jäi sikseen kun Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan. Joten Suomesta tuli tasavalta, jonka hallitusmuoto vahvistettiin 17.7.1919 ja presidentiksi valittiin K.J. Ståhlberg.
(lähde: wikipedia)


Vaikka Suomen historiassa onkin kaikkea mielenkiintoista tapahtunutkin, niin kuiteskin jätämme nyt historian taaksemme, vaikka esimerkiksi Suomen asemasta toisessa maailmansodassa olisikin saanut hienon tekstin. Keskitytään seuraavaksi nykypäivämme Suomeen, ja 100-vuotiaaseeen Suomeen. Pysytellään nyt vuodessa 2017, mitä kaikkea mahtavaa Suomi ja me suomaliset ollaankin koettu?

Vuoden 2017 aikana Suomi on saanut muilta mailta lahjoja ja onnitteluja. Myös Suomen kunniaksi muissa maissa on valaistu kuuluisia nähtävyyksiä sinivalkoisin värein, esimerkiksi Brasiliassa Rio de
Janeirossa Kristus-patsas, Iso-Britanniassa Newcastlessa Millennium Bridge-silta, Italiassa Roomassa Colosseum, Kanadassa Niagran putoukset ja Ruotsissa Tukholmassa Globen.
(lähde: suomifinland100.fi)

Itse vuosi 2017 on ollut sanoisinko vaihteleva. Olen kokenut paljon iloa ja surua. Mutta mielestäni tämän vuoden hienoin lakiasia on se, että samaa sukupuolta olevat saavat mennä naimisiin. Se on upea asia ja painottaa miten tasa-arvoinen maa Suomi on. Suomi on muutenkin mahtava valtio asua, se on vapaa ja auttaa sen kansalaisia hyvin, esimerkiksi Suomella on Kela ja Suomessa saat julkaista lehteen mitä vain, meillä on media vapaus mitä kaikilla valtioilla ei ole. Saamme toisin sanoen elää hyvinvointi valtiossa ja olla osana hienointa yhteiskuntaa.


Mitä Suomi merkitsee minulle?

Se merkitsee...

...kotia, perhettä, tasa-arvoa, demokratiaa, puhdasta luontoa, Fazerin sinistä, turvallista asuinpaikkaa, mahtavaa valtiota, upeaa ja ainutlaatuista kieltä, kaksikielisyyttä, ilmaista koulutusta ja ilmaista kouluruokaa, Lappia, revontulia, poroja, karhuja, susia, muita eläimiä, metsälampia, Saimaata, suuria järviä, meriä, metsää, kansallispuistoja, Jokamiehen-oikeuksia, hyvää lakia, kesää, talvea, sadetta, aurinkoa, itsenäisyyttä, hyviä naapurimaita, Eurooppaan kuulumista, maailmaan kuulumista, ihania ihmisiä, niin sanottua jöröä kansaa, aurinkoa, kuuta, tähtiä, lumihiutaleita, ruokaa, presidenttejä, kaikkea hyvää ja 100 vuotta täyttävää mahtavinta upeinta itsenäisintä Suomen valtiota.


"On pohjantähden alla, tää koti mulla mainen,
mä elämästä laulan, sillä oonhan suomalainen.
Mä rakkaudesta laulan, on siinä mies ja nainen.
Pohjantähden alla, elää suomalainen."
Tapio Rautavaara


Tulevaisuuden Suomi:

Uskon, että tulevaisuuden Suomi on yhtä hyvä kuin Suomi on nytkin. Asiat silti todennäköisesti tulevat olemaan toisen lailla nyt kuin 100 vuoden päästä. Tulee uusia lakeja, uusia kaupunkeja, uusia romahduksia, uusia ihmisiä, uusia autoja ja uutta teknologiaa. Paljon tulee muuttumaan seuraavassa Suomen 100:ssa vuodessa. Suomesta tehdään uusia lauluja, Suomesta tulee suositumpi matkailu kohde. Toivottavasti Suomen kieli yleistyisi. Toivottavasti myös Suomen toisesta kielestä, Ruotsista tulisi suositumpi ja tunnetumpi Suomessamme. Toivottavasti sitä opetettaisiin enemmän. Ja toivottavasti englantiinkin panostettaisiin enemmän, koska loppujen lopuksi se on yksi maailman puhutuimmista kielistä ja sillä pärjää meilkeimpä jokaisessa maailman kolkassa. Tulevaisuuden Suomesta tulee hyvä, yhtä hyvä mitä se nytkin on, ehkä jopa parempi, mutta millä tapaa?
Ehkä talvet ovat lumisempia ja kesät lämpimämpiä, sen näkee vuosien varrella.


Pieni pätkä Suomi On-runosta:

Suomi on suota ja kuokka ja sisu,
Suomi on pettu ja pottu ja nisu.
Suomi on kuusi ja koivu ja petäjä,
punainen tupa ja polku ja veräjä.

Suomi on itä ja länsi ja pohjoinen,
Suomi on kylmä ja lämmin ja sohjoinen.
Suomi on lapsi ja kehtolaulu,
velka ja mökki ja tikkataulu.

Finland är finska och Finland är svenska
Finland är sami och också fingelska.
Finland är fjärran och Finland är nära,
mobil och global och digi och kära.

Suomi on vapaa, puhdas ja turva,
Suomi on taidetta, metsiä ja puita.
Suomi on sävel, rytmi ja runo,
kunnialla seisoo maa vankka ja sulo.

Suomi on äiti ja isä ja koulu,
Suomi on Muumi ja Rölli ja joulu.
Suomi on netti ja mese ja tsätti,
ihku ja fantsu ja namu ja nätti. 

Jukka Ukkolan Suomi On-runo


Kiitos vielä urheille sotilaillemme, jotka ovat puolustaneet isänmaataan ja mahdollistaneet meille itsenäisen Suomemme. Kiitos suomenkansalaislle, presidentille, eduskunnalle ja muillekkin, jotka teette Suomesta hyvän, puhtaan ja turvallisen asuinpaikan. Kiitos 100 vuotiaalle itsenäiselle Suomelle.



Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

#191: Koulukiusaaminen

#163: Käyntityöskentelystä hauskaa!

#228: Ratsastuskoulu vs.vuokrahevonen